Loddefjord og Olsvik

Loddefjord og Olsvik er eksperimentets første beliggenhet. Den ligger 6 km sør for byen. Området var i rask utvikling og vekst på tidlig 1970-tallet, og har en sterk musikkidentitet sammen med et stort utvalg av sportsaktiviteter for barn og unge – med kjøpesenteret som hovedknutepunkt og sosiale arena med kafeer, bibliotek, badeanlegg og skøytebane. Området er rik på natur med store uteområder, men er også preget av trafikk og mangel på gang- og sykkelstier. Beboerne har antydet at de ønsker seg flere sosiale møteplasser og lavterskeltilbud.

 

Vi begynte med å invitere borgerrepresentanter fra området til å komme sammen og etablere prioriteringer for arbeidet der. Dette var vårt første skritt mot desentralisering, og mot å etablere prioriteringer fra grasroten av.

Kreative Loddefjord og Olsvik 2020

Lisa Baxter la til rette for åtte virtuelle workshops basert på hennes «Designing Public Value With Purpose»-prosess der deltakerne:

  • betraktet deres umiddelbare omgivelser med friske øyne,
  • utforsket dypere hva det betydde å leve, jobbe og leke i området,
  • sporet noen av behovene og utfordringene som eksisterer i området,
  • og som svar utviklet et sett med kjerneverdier fra grunnen av,
  • forestilte seg hvilke prioriteringer, atferd og handlinger som kunne strømme fra disse verdiene,
  • og hvilken positiv forskjell dette ville utgjøre.

På denne måten fremmer prosessen en dypere, mer empatisk forståelse av mennesker og steder, før man ser for seg hva et lokalsamfunn som «blomstrer» faktisk kan bety i denne sammenhengen.

Picture from Loddefjord

Oppnådde vi det vi hadde tenkt?

Svaret er et rungende ja! Vi har nå en gruppe representanter som er helhjertet engasjert og opptatt av å støtte et kreativt program for et blomstrende lokalsamfunn. Dette første arbeidet er begynnelsen på noe som er autentisk, menneskelig og sjenerøst i ånden, basert på følgende fem elementer:

  1. Substans: Et anker for programmet er basert på en kollektiv identitet og felles forståelse av mennesker, sted og formål. 
  2. Empati: Forbindelse med de menneskelige opplevelsene og behovene til dem som lever utenfor vår radius og fellesskaper.
  3. Fokus: Enighet om hvem prioritetsgruppene er og hvorfor.
  4. Bane: En klar forståelse av hva blomstrende kan bety innenfor den unike konteksten til Loddefjord og Olsvik.
  5. Delte verdier: Fem kjerneverdier som vil informere om hvordan og hva i hele programmet.

Hvordan er dette nytt eller annerledes?

Teamet bak prosjektet opererer ikke etter presise kunstneriske eller instrumentelle målsetninger og agendaer. Det var ingen plan, bare en klar intensjon om å støtte deltakelse, åpenhet og selvbestemmelse, en arbeidsmetode som er nytt i vår kommunal sammenheng. Det vi ikke forventet var hvor dypt menneskelig og emosjonell opplevelsen og læringen var, eller hvor langt prosessen gikk i å samle mennesker rundt felles verdier og felles årsak.

Hva skjer videre?

Vår opprinnelige intensjon var at kommunen deretter skulle delta i borgerdialog for direkte å støtte samskapning, basert på innbyggernes samfunnsengasjement og initiativer. Programmet stoppet imidlertid opp på grunn av pandemien. På denne tiden dukket også følgende spørsmål opp, noe som betydde at vi ikke kunne gå fremover som planlagt: 

  • Er vår forståelse av hva et fellesskap er, og hvordan det fungerer, egnet til formålet?
  • Hva er kunstnerens rolle i å støtte et blomstrende samfunn? Er det å tilrettelegge for et engasjement for kunstnerne egentlig nok?
  • Hvordan adresserer vi de iboende spenningene mellom offentlige penger og makten, som kan bidra til en mer demokratisk tilnærming til et blomstrende samfunn?

Som svar inviterte vi til Bergenssalongene som vesentlig endret vår tenkning og tilnærming.